dimecres, 28 de febrer del 2018

Dies de la Setmana

Bon Dia,

Fent neteja dins les carpetes de l'ordinador, he trobat documents vells que vaig fer i que ja no faig servir.  Els infants que tinc ara són més petits, i no els apreto tant amb l'escriptura.

Era un ritual que feiem per aprendre a escriure la data a la GS. L'objectiu era escriure la data amb lletra lligada a final de curs.

A la pissarra de la classe (a l'època on tenia una pissarra i la feia servir cada dia!) escriviem la data:
Avui som Dilluns -deien els nens- Anem a escriure dilluns, -repetiem d i ll u n s allargant cada lletra encara lligant els sons. Som-hi:

D -de/d/d.  I- i/i/i  LL ll/ll/ll/  U N S repetint cada un dels sons aïlladament D/I/LL/U/N/S

amb cada sò escriviem la lletra. Per obtenir la relació so-grafia. I quan teniem DILLUNS escrit en lletres de pal, a sota l'escriviem amb lletra lligada donant el nom de cada lletra

DILLUNS
D és la De de dit.   I és la I d'Indi....  LL sona com lluna, necessitem dues vegades la L.....
d                             i                          ll
dilluns

Ritual acabat, els grans prenien un full a l'horitzontal (tota la setmana el mateix així veies l'evolució), i al principi retallaven les lletres per formar el nom del dia que hi havia a la pissarra. Progressivament quan ja no miraven tant, l'escrivien al costat o a sota. Quan ja coneixien les lletres, podien escriure'l directament, i introduïem aquelles horribles línies d'escriptura per preparar-los a la dura vida de CP.
A mitjans del tercer període canviavem progressivament les lletres de pal amb lletres lligades. I cap a finals del cinquè període introduïem les 6 línies d'escriptura del primari.

Això és el que feiem, avui ho faria altrament, però aquestes planxes de lletres per retallar sempre m'han antat molt bé!

Vet aquí el full per retallar.  i l'ampliació amb les lletres dels dies de la setmana